thivoedone pootjeHome   thivoedone pootjeCattery  thivoedone pootjeMannen   thivoedone pootjeDames   thivoedone pootjeAlles over Kittens  thivoedone pootjeRegenboog  thivoedone pootjeInformatie   thivoedone pootjeGastenboek  thivoedone pootje Contact   thivoedone pootjeHerplaatsers   thivoedone streep

 

Dagboek van een zwangerschap; van week tot week

 

Als je wilt gaan fokken ook al is het één nestje dan is het ook fokken. Je gaat op zoek naar een goede en gezonde dekkater, dat doe je aan de hand van naar de stamboom om te kijken of het een match is. Zo veel mogelijk  namen die niet overéén komen met de stamboom van je poes. Afspraak maken en vergeet niet te vragen naar de testen van de kater (fiv en felv maar ook eventueel DNA of echo's van hart en nieren)

Dekking
Het is zo ver! de poes is krols, eigenaar van de dekkater (die je uitgezocht hebt) bellen of ze dan gebracht kan worden.

Het is het beste om de poes en kater  na de eerste dekking niet te scheiden. Verdere dekkingen in een korte tijd verhogen de kans op het vrijkomen van het Luteinizing hormoon.  Dit hormoon is nodig voor de definitieve rijping van de eitjes in de eierstokken.  De spermatozoönen kruipen omhoog door het geboortekanaal. Na 24 uur komt het eerste eitje los en wordt het bevrucht

Nadat de kater en de poes zo'n week bij elkaar hebben gezeten gaat de poes weer naar huis.  Ze hebben dan een aantal zeer amoureuze dagen achter de rug.  Soms is het meteen raak en soms is het 1 dag aftasten en vind de poes het nog niets.  Al ze dan voor de eerste keer wordt gedekt dan hoor je een luid, aanhoudend gekrijs van de poes en kondigt de eerste geslaagde dekking aan.  De eerste paar dagen dekt hij dan zo'n 6 tot 20 keer. daarna neemt de belangstelling af.  De poes kan dan weer gehaald worden en is het afwachten of de dekking is geslaagd

De poes kan dan de eerste tijd nog krols overkomen en blijven roepen om de kater maar dat is normaal.

voorbeeld
gewicht na dekken

gewicht ± 4500 gr.

  • Eerste dekkingsdag.
  • Het is aan te raden om de poes en kater 48 uur na de eerste dekking uit elkaar te halen. herhaaldelijke dekkingen in een korte tijdsspanne verhogen de aanmaak van LH (luteiniserend hormoon) in de hypofyse.
  • Dit hormoon is nodig voor de laatste rijping van de follikels in de eierstokken. Eén enkele dekking zou waarschijnlijk niet voldoende zijn, maar maak niet de fout het koppel te lang te laten paren (langer dan drie dagen), omdat dan de berekening van de bevallingsdatum erg onzuiver wordt.
  • De spermatozoïden bewegen zich voort door de baarmoederhals.
Dag 1
  • Ovulatie (het vrijkomen van een rijpe eicel uit de eierstokfollikels). De ovulatie wordt opgewekt door de geslachtsgemeenschap en vindt ongeveer 24 tot 36 uur na de gemeenschap plaats.
Dag 2
  • De spermacellen bereiken de eicellen in de eileiders
Dag 3
  • De bevruchting vindt plaats in de eileiders die van de eierstokken naar de baarmoeder leiden.
Dag4
  • De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns.
  • De migratie lijft doorgaan om zo een evenwijdige afstand tussen de embryo’s te bereiken.
  • Tijdens deze migratie groeien de eicellen uit tot blastocysten.

Week 1:
De Kater is  na een hele week weer naar huis. de poes en hij hebben een aantal zeer amoureuze dagen achter de rug!   De eerste paar dagen heeft hij haar zo’n zes keer tot 15x per etmaal gedekt. Daarna neemt zijn belangstelling af.  Nu afwachten of het gelukt is!

Week 1
  • De blastocysten nestelen zich in de baarmoederwand
gewicht ± 4650 gr.
  • De blastocysten groeien uit tot embryo’s.
  • Gedurende de komende twee weken zal de aanleg van de belangrijke organen plaatsvinden.

Week 2;
Twee weken na de dekking valt er niet veel bijzonders te vertellen. de poes slaapt wat meer en kan chagrijnig reageren op de andere poezen, maar dat kan natuurlijk ook een beetje verbeelding zijn (de wens is immers de vader van de gedachten, nietwaar?). Er zit niets anders op dan de boel in de gaten te houden en rustig af te wachten. In deze periode wordt het sterk afgeraden de poes op te tillen, of telkens op haar rug te leggen om naar de tepels te kijken. Dit in verband met de kans op afstoting door stress of door druk.

week 2

gewicht ± 4700 gr.

 
  • De tepels van de poes beginnen iets roze te kleuren en op te zwellen.

 

  • De vacht op de buik en rondom de tepels begint wat uit te dunnen.

Week 3;
Drie weken na de eerste dekking kan het overduidelijk zijn. Haar tepels kunnen rood zijn.  In de afgelopen twee weken kan het dametje erg kribbig gereageerd hebben op de andere poezen,  maar naar U toe kan ze juist een extra knuffeldier zijn. De laatste paar dagen kan ze ook meer  eten en meer slapen. Van enige zwangerschapsmisselijkheid kan ze last hebben.

 
  • De poes kan onder invloed van hormoonveranderingen en/of het oprekken en opzwellen van de baarmoeder last krijgen van zwangerschapskwaaltjes als ochtendmisselijkheid en vermoeidheid. Ze kan tijdelijk haar eetlust verliezen en af en toe overgeven.
  • Het kan helpen wanneer maaltijden in kleinere porties verdeeld over de dag worden gegeven.
  • De dierenarts kan de poes iets geven om de baarmoeder te laten ontspannen.
Week 3
  • Een ervaren persoon (fokker of dierenarts) kan door voorzichtig te bevoelen vaststellen of de poes zwanger is.
  • Dit is het beste moment om de poes te bevoelen omdat de walnootgrote embryo’s gemakkelijk te tellen zijn.
gewicht ± 4700 gr.
  • Er kan nu begonnen worden met het geven van grotere porties voer. Fabrikanten van hoogwaardig kwaliteitskattenvoer hebben vaak ook een speciaal voor kittens vervaardigd voer. Het kan zijn dat u ervoor kiest de poes dit kittenvoer te voeden, verander echter niet van merk!
  • Overvoed de poes niet! Extreme gewichtstoename zou moet worden voorkomen.
  • De foetussen zijn nu volledig gevormde miniatuurkatjes van ongeveer 25 tot 30 millimeter groot.

Week 4;  als zij af is gevallen in gewicht mogelijk geen zwangerschap
Maar begint de buik van de poes te groeien is zij wel zwanger.
Het haar op de buik van de poes en rondom de tepels zal dunner worden

week 4

gewicht ± 4950 gr.

 
  • De buik van de poes begint in omvang toe te nemen

 

  • ze zal zeker zwaarder worden.

Week 5
De poes hoeft niet misselijk of lusteloos te zijn en haar buikje wordt langzamerhand ietsjes dikker. Ze blijft vrij speels en erg knuffelig.  De werpkist in orde maken, en alle bevallingsspullen (bevallingsluiers, zachte doeken, warmwaterkruik, neuszuigertje -om de kittens voorzichtig uit te zuigen, nutridrops -voor een snelle stoot extra energie/kracht voor zowel poes als kittens- , weegschaal, pen en papier, kittenmelk, en pipetjes) ook in orde maken dan weet je zeker dat je alles hebt als de bevalling begint.

 

week 5

 
  • Men kan de kittens nu heel gemakkelijk voelen, maar ze tellen kan inmiddels wat moeilijker zijn.
gewicht ±
5300 gr.
 
  • De poes begint steeds meer tijd te besteden aan poetsbeurten.
  • Haar tepels en melkklieren zwellen nog meer op.
  • Ze kan wat onrustig worden en zal beginnen met het zoeken naar een geschikte plek om haar kittens te werpen,

Week 6;


Ze is nu zes weken zwanger, ofwel 42 van de gemiddeld 65 dagen zijn nu achter de rug. Haar buikje begint al aardig te bollen. We hebben duidelijk de indruk dat er  kittens in haar buikje zitten. Maar voor alle zekerheid kunt u een afspraak maken bij de dierenarts voor een foto. Persoonlijk vind ik een echo veel leuker.  Vanaf dag 50 zijn de botjes van de foetussen genoeg uitgehard om herkend te worden op een röntgenfoto. De dierenarts kan dan met redelijke zekerheid het aantal en het formaat van foetussen zien.

Week 6
  • De poes kan haar eetlust nu wat verliezen wanneer haar maag bekneld word door de volle baarmoeder.
  • Het is beter haar kleinere porties over de dag verspreid te geven.
  • Men kan nu regelmatig de kittens voelen bewegen in de baarmoeder.
gewicht ± 5700 gr.
  • Wanneer de poes moeite heeft zichzelf schoon te maken, kan zij hierbij geholpen worden. Tepels en vulva kunnen voorzichtig met wat warm water worden gereinigd en de vacht rondom de tepels kan wat bijgeknipt worden zodat de kittens gemakkelijker bij de tepels kunnen. Knip echter niet alle vacht weg: sommige rassen hebben bij de geboorte al scherpe klauwtjes, zij kunnen de huid rond de tepels flink openhalen!

Week 7;
Tot nu toe verloopt de zwangerschap heel voorspoedig. De laatste paar dagen kan haar eetlust een vrije vlucht nemen: ze blijft dan eten! Ze heeft dan inmiddels een mooi, behoorlijk dik buikje.

Week 7
  • Uit de tepels kan wat melkafscheiding komen.
 
  • Er kan begonnen worden met iedere ochtend rectaal de temperatuur van de poes op te nemen.
gewicht ± 6000 gr.
  • Twaalf tot vierentwintig uur voor de bevalling kan de rectale temperatuur van de poes 1 C dalen, van 38,5 C naar 37,5 C.
  • Er kan wat heldere of lichtbebloede afscheiding uit de vulva worden waargenomen.

Week 8;
Nog maximaal 10 dagen!  Wel is ons gezegd dat ze beslist niet langer dan 70 dagen mag dragen,  Sinds een aantal dagen kan je, als je je hand rustig op haar buikje laat liggen, de kittens voelen bewegen. Dat is in ieder geval een fijn gevoel: en zeker weten dat er leven in zit! De laatste tijd kan je als ze lekker ligt ook haar buik zien bewegen.

week 8

gewicht ± 6350 gr.

  • Verwachte dag van bevalling. Natuurlijk is dit slechts een gemiddelde. De bevalling kan vanaf de 59ste tot de 70ste dag plaatsvinden. Kittens geboren zijn voor de 58ste dag zullen waarschijnlijk te prematuur zijn om te overleven.

Week 9;  gewicht ± 1850 gr. gegroeid nu nog 2  a 5 dagen buik staren en wachten tot de bevalling zie informatie over de bevalling bij   Geboorte

In haar buikje is het nu één en al beweging van trappelende kittens! Ze vindt het overigens erg lekker als je je hand voorzichtig op haar buikje legt en gewoon zo blijft zitten. Nu maar wachten en wat duurt dat wachten toch lang!!! Ruim 2000 gr. gegroeid en die dame heeft 5 kittens gekregen op dag 65 Zo kan je ook aan de hand van het gewicht uitrekenen hoeveel kittens ze krijgt het is ongeveer 350 á 400 gr. per kitten.

thivoedone streep

Voor het kopiëren en/of gebruiken is uitdrukkelijke toestemming nodig. Je kunt hiervoor contact opnemen met de cattery.

Alle bestanden (foto's, plaatjes, logo's etc.) die op deze site vermeld staan, zijn tenzij anders vermeld- eigendom van cattery Thivoedone

© gemaakt door Netty Schipper  thivoedone@hotmail.com